نویسنده در مقدمه کتاب سلفی گری وهابی می گوید:
فرقی بین سلفیه و وهابیه نمی باشد و هر دو گروه دور روی یک سکّه هستند و از اندیشه ها و ایده های مشترک و جامعی دارند. وهابی ها در دخل جزیره العرب به وهابیِ حنبلی معروفند و در خارج آن به سلفیه یا سلفیه معاصر (پیروان ابن تیمیه حنبلی که اهل تجسیم می باشند) اطلاق می شود. در حالی که همه سلفی های معاصر در شبه جزیره عربستانی(جزیره العرب) از به کار بردن عنوان وهابیت برای خود دوری می کنند!در واقع وهابی های سلفی، پیرامون مذهب حنبلی هستند که به عقیده تشبیه، تجسیم، و نصب اتفاق نظر دارند. در حقیقت وهابیت از درون سلفیت زاه شده است و همین محمدبن عبدالوهاب کسی است که افکار ابن تیمیه حنبلی و قدمای مجسّمه را تبلیغ کرد! همان حنابله سلفی که مدعی سلفِ صالح بودند!
همچنین، سقاف در ادامه به تاریخچه فرقه وهابیت و ریشه های سلفیت می پردازد و ضمن تأکید بر اینکه فرق بین سلفیه و وهابیه نمی باشد، تأکید می کند: وهابیت در جزیره العرب از پیروان احمد بن حنبل، ابن تیمیه، ابن قیّم و هیئه کبار العلماء به رهبری بن باز، ألبانی، آل الشیخ، عُثیمین و… می باشند که قائل به تشبیه، تجسیم و نَصب و حرمت توسّل، زیارت قبور و… هستند!.
این کتاب را نگاشتیم تا اندیشه وهابی سلفی و مهم ترین ارکان، اندیشه ها و باورها و اصولی را که این اندیشه هم اکنون در خاور و باختر زمین می پراکند، بشناسانیم و از خاستگاه ریشه ها و زیرسازهای آن سخن به میان آوریم و بزرگترین دعوتگران و مبلغان دیروز و امروز این اندیشه را معرفی کنیم.
وهابیان یا سلفیان همان پیروان مذهب حنبلی هستند که قایل به تجسم خدایند و پرچم دشمنی با اهل بیت را برمی افرازند و اگرچه برخی از آنها در پاره ای مسائل با مذهب حنبلی مخالف هستند، ولی همگی در تشبیه و تجسیم و دشمنی با اهل بیت و بی احترامی با ساحت پاک آنان هم سخن هستند و برای محقق کردن این دو هدف اندیشه هایی را بنیان می نهند. اندیشه هایی همچون سخن پیرامون فرقه ی ناجیه و این که هم ایشان فرقه ناجیه هستند نه دیگران و سخن پیرامون بدعت و شرک و قبور و توسل و دیگر مسائل مشهوری که به خواست خدا در کتاب سلفی گری وهابی به بررسی و تحلیل آنها خواهیم پرداخت.
می توانید بخوانید : وهابیت، عامل تفرقه مسلمانان
کشف رازهای سلفی و وهابی: نگاهی عمیق به ریشههای یک جنبش جهانی
نویسنده در کتاب سلفی گری وهابی به بررسی عمیق و تحلیلی از دو جریان فکری سلفیه و وهابیه میپردازد و این دو گروه را به عنوان دو جبههای که در اصل یکی هستند و از اندیشهها و باورهای مشترکی برخوردارند، توصیف میکند. او بیان میکند که وهابیت، که در درون شبهجزیره عربستان با نام وهابیت حنبلی شناخته میشود و در خارج از آن به عنوان سلفیه یا سلفیه معاصر، در واقع پیروان اندیشههای ابن تیمیه حنبلی هستند.
هدف از نگارش این کتاب ارائه یک مطالعه جامع درباره این دو گروه، شناخت ارکان و باورهای اصلی که توسط آنها پراکنده میشود، و معرفی ریشهها و زیرساختهای فکری آنهاست. نویسنده تلاش دارد تا با بررسی تاریخچه وهابیت و سلفیت، به درکی دقیق از اندیشهها و اصول آنها دست یابد و تأثیرات آنها را در گستره جغرافیایی وسیعی از خاور تا باختر زمین نشان دهد.
در این کتاب، حسن بن علی سقاف به تشریح دقیق و مستدل از دعوتگران و مبلغان اصلی این جریانات میپردازد و نشان میدهد که چگونه وهابیان یا سلفیان با وجود برخی تفاوتها در مسائل فقهی، در اصول اساسی مانند تشبیه، تجسیم و موضعگیری در برابر اهل بیت اتفاق نظر دارند. او با بیان اینکه این جریانات خود را فرقه ناجیه میدانند و به شدت بر علیه مفاهیمی چون بدعت، شرک، زیارت قبور و توسل موضع میگیرند، به تحلیل این اندیشهها و ارائه دیدگاههای متفاوت میپردازد.
کتاب “سلفی گری وهابی” نه تنها یک مطالعه تاریخی و اندیشهای است، بلکه تلاش میکند تا یک نگاه انتقادی به تأثیرات و پیامدهای فعالیتهای این گروهها در سطح جهانی داشته باشد و خوانندگان را به تفکر و تأمل در مورد این اندیشهها وادارد.
✅ نام کتاب : | کتاب سلفی گری و وهابیت |
✅ ژانر کتاب : | مذهبی – عرفانی |
✅ نویسنده : | حسن بن علی سقاف |
✅ تعداد صفحات: | 223 صفحه |