توضیحات : به گواهی تاریخ، نخستین جنبشهای فکری ایرانیان در برابر قدرت حاکم در دوران پادشاهی ساسانیان رخ داده است. با اطمینان میتوان گفت که پیش از بنیانگذاری سلسله ساسانی، در هیچ جای تاریخ گزارشی که بیانگر قیامهای مردمی، درگیر شدن مردمان با حکومت و حتی دگراندیشی تودهها به معنای گسترده آن بوده باشد، ثبت نشده است. علت را شاید بتوان اینگونه توضیح داد که پایه گذاری شاهنشاهی با شکوه هخامنشیان که به تعبیری بنیانگذاری هویت ملت ایران در آغاز تاریخ دوران نو شمرده میشود، با صدور نخستین «اعلامیه حقوق بشر»، از سوی کوروش بزرگ همراه بوده است.
نخستین جرقههای دگراندیشی و در پی آن جنبشهای مردمی پس از پاگیری سلسله نیرومند ساسانی روی داد. دو قیام بزرگ که فرزندان ساسان در چهار سده فرمانروایی مقتدرانه خود با آن دست و پنجه نرم کردند، یکی قیام مانی (در نیمه سده دوم پس از میلاد)، و دیگری قیام مزدک (در نیمه سده پنجم پس از میلاد)، بود که وقت، سرمایه و توان بسیاری از حکومت کشور گشا و همیشه در حال جنگ ساسانی گرفت. در این نوشتار بر آنیم تا نقش حکومت ساسانی در شکلگیری این دو قیام و همچنین بنیانهای فکری رهبران این دو جنبش و تأثیر آن بر جامعه ایران در آن دوران و پس از آنرا بررسی کنیم.
نویسنده : محمد برنا مقدم
تعداد صفحه : 143
حجم فایل : 4000 کیلوبایت

برچسبآیین مزدکی ازدواج با محارم در عصر ساسانی پادشاهی قباد تاریخ مزدکیان جنبش مانی و مزدک جنبش های فکری ایران خط دوره ساسانی دین زرتشت دین مانی زبان مانی سلسله ساسانی سلسله هخامنشی شخصیت مانی فرقه های زرتشت فرهنگ مانوی فرهنگ مانی قیام مانی قیام مزدک مالکیت زن مزدکی منابع فکری آیین مزدک نخستین جنبش های فکری
slam men ktab Goya mani va mezdek ra mixahm eger amkan dared men nabina hestm ktab soti mixahem
با سلام و تشکر از توجه شما
حتما جستجو خواهم کرد و درصورت وجود کتاب صوتی مانی و مزدک را نیز قرار خواهم داد.